Preizkusite sintetizator govora Proteus TTS

Vnesite slovensko besedilo:Preberi

V gornje okno natipkajte ali prekopirajte poljubno slovensko besedilo. Ko končate, pritisnite gumb Preberi. Počakajte trenutek - medtem bo sintetizator govora Proteus TTS pretvoril vhodno besedilo v govor. Ustvarjena zvočna datoteka se bo prenesla na vaš računalnik, predvajal vam jo bo predvajalnik zvočnih datotek.

Opomba: z željo po čim manjši količini prenosa zvočnih podatkov preko spleta smo govorni izhod kodirali v mp3 formatu, kar ima za posledico rahlo pošumljen in popačen predvajani govor. Licenčna vezija sintetizatorja govora za slovenski jezik Proteus TTS generira boljši govorni izhod.

Kaj je Proteus TTS?
Proteus TTS je sintetizator govora za slovenski jezik, ki samodejno pretvarja besedila v naraven in razumljiv govor. Govor lahko shrani v zvočno datoteko ali pa ga predvaja preko zvočne kartice na računalniku.

Sintetizator govora Proteus TTS, glas Proteus Aleš, je razvil Alpineon. Glas Proteus Luka je razvila Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sodelovanju s podjetjem Alpineon. Njegovo priredbo za uporabo z vmesnikom SAPI 5.1 so finančno podprli Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Alpineon ter Evropski sklad za regionalni razvoj.

Kje uporabljamo Proteus TTS?
Sintetizator govora Proteus TTS je namenjen osebni ali poslovni uporabi. Informacijsko - komunikacijski ponudniki storitev in operaterji ga lahko vgradijo v samodejne glasovne rešitve za dostop do informacij.

Sintetizator govora Proteus TTS je dobrodošel pripomoček za skupine oseb s posebnimi potrebami, kot so denimo slepi in slabovidni, nemi in ostareli, saj omogoča, da lahko besedila poslušajo v zvočni obliki. Proteus TTS se lahko uporablja kot podpora bralnikom in povečevalnikom zaslona, ki delujejo skladno z vmesnikom za govor SAPI 5, to so denimo Jaws 4.5 ali več, Virgo od verzije 4.6 naprej, ZoomText 9.0 ali več.

Kako lahko vi prispevate?
Sintetizator govora Proteus TTS nameravamo nadalje nadgrajevati in izboljševati, pri tem nam bodo v veliko pomoč Vaše želje in komentarji!

Razvijalci glasovnih aplikacij - prosimo, da nas kontaktirate na elektronskem naslovu proteus@alpineon.si.


Kontakt za operaterje, poslovno uporabo
in razvijalce glasovnih aplikacij
ALPINEON d.o.o.
razvojna enota Kranj
Letenice 16, 4204 Golnik, Slovenija
Tel: +386 4 256 63 00
Fax: +386 4 256 63 01

proteus@alpineon.si
www.alpineon.si/proteus
Distribucija za slepe in slabovidne
uporabnike za osebno uporabo
IRIS Novo Mesto d.o.o.
Novi trg 5
8000 Novo mesto, Slovenija
Tel: +386 7 338 02 14
Fax: +386 7 338 02 13

info@iris-novomesto.si
www.iris-novomesto.si

NOVICE

15.01.2010
V nadgradnji sintetizatorja govora Proteus TTS verzija 7.3 smo popravili povezljivost sintetizatorja govora s SAPI vmesnikom v operacijskih sistemih Windows Vista ter Windows 7. Poenostavili smo sodelovanje sintetizatorja govora s požarnim zidom ter pohitrili njegov zagon in delovanje.

12.09.2008
V "predvolilni" nadgradnji sintetizatorja govora Proteus TTS verzija 7.2 smo posodobili izgovorjave političnih strank v Sloveniji.

14.04.2008
V skladu z uporabniškimi odzivi smo razvili novo nadgradnjo sintetizatorja govora Proteus TTS verzija 7.1, pri kateri smo nadgradili predobdelavo besedila.

17.12.2007
Na Inštitutu RS za rehabilitacijo sta ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Mojca Kucler Dolinar, in direktor Inštituta RS za rehabilitacijo, mag. Robert Cugelj, odprla dom IRIS, kjer lahko posamezniki preizkusijo najrazličnejše pripomočke ambientalne inteligence, ki invalidom in starejšim zagotavljajo samostojnejše in varnejše domače okolje. Sintetizator govora Proteus TTS je vključen v napravo za upravljanje z očmi ter v bralnik besedil v računalniškem kotičku, namenjenem ostarelim ter slepim in slabovidnim uporabnikom.

12.12.2007
Sintetizatorju govora Proteus TTS smo dodali nov moški glas, Proteus Luka, ki smo ga razvili v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Njegovo priredbo za uporabo z vmesnikom SAPI 5.1 so finančno podprli Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Alpineon ter Evropski sklad za regionalni razvoj.

05.11.2007
V skladu z uporabniškimi odzivi smo razvili novo nadgradnjo sintetizatorja govora Proteus TTS, ki uporabnikom bralnika Jaws omogoča neprekinjeno branje besedil.

19.10.2007
V skladu z uporabniškimi odzivi smo razvili novo nadgradnjo sintetizatorja govora Proteus TTS, ki ima hitrejši odziv pri hitrem preletu besedila s kurzorjem. V tej nadgradnji so vključeni tudi popravki za uporabnike bralnika Jaws.

05.10.2007
V skladu z uporabniškimi odzivi smo razvili novo nadgradnjo sintetizatorja govora Proteus TTS. Poleg drugih popravkov ta nadgradnja vključuje tudi posebno namestitev, ki sintetizator govora Proteus TTS prilagodi za uporabnike bralnika Jaws.

02.10.2007
Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar, je 2. oktobra, skupaj z evropsko komisarko za informacijsko družbo in medije Viviane Reding, v Cankarjevem domu obiskala Festival za tretje življenjsko obdobje. Med drugim sta si ogledali Dom IRIS in predstavitev sintetizatorja govora Proteus TTS.


27.9.2007
Vabimo Vas, da nas obiščete na razstavnem prostoru podjetja Alpineon v okviru Parka tehnologij za kakovostno starost, ki bo predstavljen na 7. Festivalu za tretje življenjsko obdobje. Festival bo potekal 1. in 2. oktobra 2007 v Cankarjevem domu v Ljubljani, odprt bo od 10. ure do 18. ure. Na našem razstavnem prostoru Vam bomo demonstrirali delovanje sintetizatorja govora za slovenski jezik Proteus TTS. Delovanje sintetizatorja govora boste lahko v živo preskusili tudi sami. Vljudno vabljeni!

NADGRADNJE

Navodila za namestitev nadgradenj Proteus TTS:
1. korak:s spletne strani www.alpineon.si/proteus prenesite namestitveni program za nadgradnjo na svoj računalnik
2. korak:zaženite namestitveni program za nadgradnjo
3. korak:nadgrajena različica sintetizatorja govora bo postala aktivna po ponovnem zagonu računalnika

8.8.2013
Posodobljeni gonilniki za USB zaščitni kluček v6.60.

Gonilniki v6.60 (ZIP) (13.3 MB)
Gonilniki v6.60 (EXE) (13.8 MB)

15.01.2010
Nadgradnja na različico 7.3: nadgradnja sintetizatorja govora.

ProteusTTS_Upgrade_7.3 (21.6 MB)

12.09.2008
Nadgradnja na različico 7.2: nadgradnja sintetizatorja govora (posodobitev izgovorjave političnih strank v Sloveniji).

ProteusTTS_Upgrade_7.2 (10.0 MB)

04.06.2008
Nadgradnja na različico 7.1: nadgradnja sintetizatorja govora (popravki v predobdelavi besedil).

ProteusTTS_Upgrade_7.1 (v2) (10.0 MB)

12.12.2007
Nadgradnja na različico 7.0: nadgradnja sintetizatorja govora, dodatek novega glasu Proteus Luka. Za brezplačno nadgradnjo že kupljenih programskih paketov Proteus TTS Ver. 6.x na verzijo 7.0, ki dodatno vključuje nov glas Proteus Luka, nas prosimo kontaktirajte (ponudba velja za člane Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije).

05.11.2007
Nadgradnja na različico 6.6: nadgradnja sintetizatorja govora (popravki za uporabnike bralnika Jaws - neprekinjeno branje besedil).

ProteusTTS_Upgrade_6.6 (7.4 MB)

19.10.2007
Nadgradnja na različico 6.5: nadgradnja sintetizatorja govora (pohitritev odziva pri hitrem preletu besedila, popravki za uporabnike bralnika Jaws).

ProteusTTS_Upgrade_6.5 (7.4 MB)

05.10.2007
Nadgradnja na različico 6.4: nadgradnja sintetizatorja govora (črkovanje, slovarji); dodana namestitev, prilagojena za uporabnike bralnika Jaws.

ProteusTTS_Upgrade_6.4 (7.4 MB)